25.04.2012 г.

КАНЬОНЪТ НА РЕКА НЕГОВАНКА







Били ли сте в село Емен и околностите му? Не? Според мен това е едно от местата в България, които трябва да посетим на всяка цена през живота си!

Виждал съм доста каньони, но този определено ми скри шапката! Признавам си! Естественото допълнение след посещението на Преображенския манастир и разговорът, който имахме с архимандрит Георгий, бе разходката из Негованския каньон. Тя успя да ме накара да се замисля още повече за живота, който живеем. Изумителното чудо на природните сили ми припомни колко незначителни сме ние, хората...

Село Емен се намира на 25 километра северозападно от Велико Търново, на 8 км. от първокласния път София - Търново.

Река Негованка е десен приток на река Росица. Произходът на името Негованка има две известни тълкувания. Първото е, че идва от латински език и означава "къса река с близък извор". Според втората версия названието на реката се свързва с пълководец от времето на хан Омуртаг - заратракана Онегавон.

Интересна е с големите колебания в температурата си - от 0 до 23 градуса, в течение на годината.

Екопътеката, изградена в каньона на реката, се нарича Еменска или Негованска. Каньонът, за да не се чуди някой, също се нарича Еменски или Неговански. Това на практика е първата екопътека в България. 

Над петдесетметровите отвеси, венци, ниши, сводове, водопади, пещери и др. са изненадваща гледка за равнинния терен, сред който се намира каньоньт. През 1980 г. Еменският каньон е обявявен за защитена територия. 

Разходката започва с приказната Негованска пещера и завършва с язовир Негованка, няколко километра по-надолу. 

Маршрутът е много приятен и с невисока трудност. Преминава се през красивия водопад Момин скок, който е с височина около 10 метра и образува чуден вир под себе си. 

Дължината на каньона е почти километър, което си е сериозна големина за мащабите на страната ни. Негованският каньон съвсем спокойно може да бъде определен както към най-красивите, така и към големите каньони, наред с няколко значими такива в Родопите и Стара планина.

Най-голямата атрактивност на Негованския каньон е в най-тясната му V-видна част- редуващи се прагове, водопади, еворзионни котли и отвесни до 80 метра височина скали. 

Разочарованието ни бе свързано с това, че атрактивните дървени мостчета над шеметните скални откоси бяха затворени за преминаване. Нормално е да е така. Няма нищо вечно. Но никой не се бе постарал да обяви това по-рано. Навсякъде из мрежата са показани красиви снимки от каньона и, ще, не ще, човек малко или много се настройва за нещо наистина екстремно.

Все пак успяхме да се насладим на уникалността на този край на България. Горещо препоръчвам на всеки, минал по една или друга причина в околностите, да се отбие и да разгледа Еменския каньон. Преживяването си струва!

4 коментара:

  1. Няма да го пропусна. Още тази неделя съм там

    ОтговорИзтриване
  2. Много ме впечатлиха снимките и описанието ти. След ''Каменната сватба'' отиваме там с жената. Благодаря за инфо-то.

    ОтговорИзтриване
  3. Ще останеш предоволен! И от каменната сватба, и от Емен! Вземи спрей против комари!

    ОтговорИзтриване