17.03.2013 г.

КРАЛЬОВ КАМЪК И ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ

Връх Кральов камък се намира на 5 км. от град Смолян, в посока село Чокманово. Името му и до днес носи спомена за подвига на Кральо войвода и неговата чета. Кральо войвода се заселил в Родопите, а четата му се превърнала в една от закрилниците на местното население по този край. 



Легендата разказва, че именно от тази скала се хвърлил войводата, останал сам след тежко сражение с турците. Четата му била избита, но непреклонността му го повела към бездната, където бил затрупан от купища с камъни, отприщили се след падането му. 

Днес на върха има плоча, напомняща ни за героизма на Кральо войвода. Ако човек не се вгледа внимателно обаче, би пропуснал нещо доста интересно. Оказва се, че скалата е била обитавана, а вероятно считана и за свещена много преди времето на съпротивата срещу турските нашественици.

Незаличени от силата на времето, до днес в скалата съвсем ясно се виждат няколко издълбани соларни кръга, свързани с почитта на траките към Слънцето, които са така популярни в Източните Родопи, Странджа и Сакар и същевременно - не дотам разпространени в западните части на Родопите. Безспорно, нещото, което ме потресе обаче, бе трапецовидна ниша, но не като тези, които сме свикнали да виждаме, а обърната на 90 градуса - гледка, която наблюдавам за пръв път сред посетените и проучени над 40 скални комплекса от трапецовидни прототракийски ниши в Сакар планина и Източни Родопи. 



А за Западни Родопи това е първият, а може би и единствен път, в който се натъквам на трапецовидна ниша.

5 коментара:

  1. Да си призная честно тази ниша ме изненада. Едно наум,че може изобщо да не дело на траки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А какъв може да е произхода й според теб, като професионалист?

      Изтриване
  2. В първия момент и аз се зачудих, но наличието на соларни кръгове не може да отрече присъствието на траки, нали!

    ОтговорИзтриване