10.11.2018 г.

ЧУДНИЯТ СВЯТ НА ВОДНИТЕ ПЛЪХОВЕ

Да наблюдаваш водни плъхове е истинско предизвикателство. Като повечето дребни гризачи, те са изключително пъргави, непредсказуеми и забавни. А ако искаш да ги снимаш, то трябва да бъдеш по-непредсказуем и бърз от тях.

По природа водният плъх е самотно животно. По-активен е нощем, но ако сте късметлии, може да попаднете на доста активни индивиди по средата на деня, особено рано напролет и късно наесен. Местообитанията им са изключително разнообразни - от малки потоци, реки, езера и язовири до напоителни канали и блата.

Преобладаващо са хищници, като се хранят с всичко, що плува - ракообразни, водни насекоми, риби, дребни птици, жаби, влечуги, паяци, миди и растения. Когато се хранят, държат плячката си с предните крайници и я консумират звучно. Любопитен факт е, че не спадат към семейство плъхове, а към водните полевки.

Крайниците им са доста широки, което им дава по-голяма площ при загребване и съответно ги превръща в бързи и надеждни плувци. 

Женските раждат от едно до седем малки, като пикът на размножаването им е през пролетта и лятото. Бременността трае 34 дни, а всяка женска може да роди до пет пъти в годината.





Няма коментари:

Публикуване на коментар